Andreas kommer fra Sverige, men bor og arbejder i øjeblikket på FNF's kontor i København. Vi har stillet ham et par spørgsmål om det at arbejde i udlandet. 

Hvem er du?

Mitt namn är Andreas, 24 år gammal från Örebro. De sista 5 åren har jag flyttat runt i olika länder och ser det som en stor det av min utveckling till att bli den jag är idag.

 

Hvorfor tog du til udlandet for at arbejde?

Jag har alltid sökt efter det nya äventyret. Ett arbete är ett arbete, men utför man det i ett nytt land så får man så många fler upplevelser. Man vidgar sina vyer och i min mening, får bredare perspektiv på livet och en större förståelse om andra människor. Min poäng är att arbetar man i ett annat land så får man ut så mycket mer än bara en lön, man får en personlig utveckling som är ovärderlig.

 

Har du oplevet udfordringer ved at flytte til et andet land for at arbejde? 

Ja, jag stöter alltid på utmaningar när jag kommer till ett nytt land. Och det kan i princip alltid summeras med ett ord: byråkrati. När du flyttar till ett nytt land så måste du slåss med två staters byråkratimaskiner, och det är väldigt besvärligt. Till exempel så har det tagit flera månader att få ett danskt bankkonto. Dock så finns det inget att göra år det, så det är bara att bita i det sura äpplet och tröska sig igenom det. Oftast så löser det sig.

 

Hvorfor mener du, at man skal arbejde i et andet nordisk land?

Varje Nordiskt land har något speciellt att erbjuda. Inom Skandinavien har vi den fördelen att vi språkligt ligger så nära varandra. Detta innebär att när du bott i det nya landet några månader så känner du dig bekväm nog att prata ett nytt språk, det är unikt, och en stor merit. Du får förståelse om det landet och kan i förläning kanske förstå varför de gör saker annorlunda i det landet.

 

Hvad er det bedste ved at arbejde i Danmark/København?

Danmark har enligt mig bättre arbetsmiljö än i Sverige. Arbetsdagarna är kortare och lönen är högre. Köpenhamn har också ett rikt kulturliv. Som ”Nordens Huvudstad” möts här kulturer från hela Norden men också från resten av världen. Det skapar en skön multikulturell dynamik som man kan upptäcka.