Veckans tips kommer från vår projektassistent Hanna, som guidar dig i att skriva spontanansökan. 👇

 

Majoriteten av alla jobb som tillsätts blir aldrig annonserade och hamnar inte på jobbdatabaser, utan många jobb går istället via kontakter. Hur hittar man dessa jobb som inte utannonseras? Svaret är att skicka spontanansökningar och samtidigt nätverkaGenom att skicka en spontanansökan har du möjligheten att sticka ut från mängden och slipper därmed konkurrera med andra kandidater. Det krävs dock betydligt mer jobb bakom en spontanansökan jämfört med en ”vanlig ansökan”. Det svåra med spontanansökningar är att du först måste porträttera ett behov hos arbetsgivaren, och sedan faktiskt bli vald! Det kan också kännas jobbigt och framfusigt att kontakta ett företag när de faktiskt inte har annonserat att de söker efter en ny medarbetare. De flesta företag tar dock emot spontanasökningar och det behöver inte vara så komplicerat som du tror! 

Här är några tips på vad du bör tänka på när du skriver en spontanansökan.  

 1. Tänk dig att du skriver en ansökan till specifikt jobb 

En bra utgångspunkt är att föreställa dig att ansökan du skriver är till ett jobb som är annonserat. Beskriv vad du kan erbjuda och bidra med till företaget. Det är viktigt att du anpassar din ansökan till företaget och deras framtida utmaningar. Ett tips är att hitta gamla jobbannonser från samma företag, eller ett liknande företag, och utgå från den annonsen när du skriver din ansökan

2. Research - Det första steget med att skriva en ansökan är att göra ordentlig research.  

Försök att hitta branschspecifika hemsidor som är relevanta för dig, använd Linkedin och ditt nätverk. Försök att hitta information om branschen, kunder, konkurrenter, strategi, värderingar, företagskultur, vilken typ av arbetsuppgifter och roller som tidigare har efterfrågats. Förutom Linkedin och företags hemsida så kan du också kontakta organisationen och fråga efter den här typen av information. När du väl har hittat all den här infon så kan du använda den till att skicka spontanansökningar för liknande roller i andra organisationer/företag.  

3. Det sista tipset är att skapa en struktur för ansökningsprocessen. Det kan lätt bli svårt att hålla koll på vilka företag du har kontaktat, det kan därför vara en god idé att skapa en överblick i Excel med den viktigaste informationen. På så sätt kan du enkelt få en överblick och följa processen.  

 

Fördelar med spontanansökan:

✅ Du väljer själv vart du vill söka jobb och du kan på så sätt vara med och skapa ditt framtida jobb och vilka kompetenser som du vill använda 

✅ Du konkurrerar inte direkt med andra jobbsökande

✅Du kan nå ut till flera organisationer under en kort tid

✅ Du visar på initiativtagande och handlingskraft – något som arbetsgivare uppskattar. 

✅ Det finns också flera fördelar för arbetsgivaren, de sparar bl.a tid och pengar på jobbannonsering.  

 

Saker att vara uppmärksam på:  

❗ Du måste göra research för att identifiera organisationens eventuella behov  

❗ Du måste se till att kontakta organisationen vid rätt tidpunkt, när de är i behov av någon med dina kompetenser  

❗ Om du inte strukturerar och har en plan för processen så kan den kännas oöverskådlig  

 

På vår hemsida har vi samlat fler tips om hur du kan kontakta företag som du är intresserad att jobba för, vårt bästa tips är att testa olika metoder!  

Dette websted anvender cookies. Hvis du fortsætter, har du accepteret brugen af cookies.