Ugens tip!

Denne uges tip kommer fra vores projektassistent Hanna! Hun skriver om, hvordan du kan gøre brug af dit alumnenetværk. Læs med her:

Alumnnätverk

Ett alumnnätverk är ett professionellt och socialt nätverk som samlar nuvarande och tidigare studenter vid en skola. Universitet har ofta alumnnätverk men även vissa gymnasieskolor, folkhögskolor och andra lärosäten har alumnnätverk. Ett alumnnätverk kan fungera både som en tillgång för dig i din karriär men även en möjlighet att både behålla dina kontakter från studietiden, samt skaffa nya kontakter. Det innebär också en möjlighet att bevara kontakten med universitetet och hålla dig uppdaterad kring ny forskning och aktuella nyheter!

Alumnnätverken ser olika ut beroende på lärosätet men de flesta har gemensamt att de arrangerar evenemang av olika slag. Det kan handla om gästföreläsningar med en intressant talare eller alumnifrukostar och afterworks där studenter och alumner möts.

Det finns många fördelar med ett aktivt och starkt alumnnätverk, både för dig som är student, för dig som är yrkesverksam och såklart för skolan. Via alumnnätverken kan skolan bjuda in alumner till karriärdagar, öppet hus, introduktionsdagar och liknande, för att berätta om sina egna erfarenheter från studierna, vilka kurser de tog och hur de har hjälpt de i deras karriär. På så sätt kan studenter få inspiration till vad de kan arbeta med i framtiden!

En annan fördel med alumnnätverket är att du som student även kan hitta ett företag eller organisation där du kan skriva ditt examensarbete eller göra praktik. På samma sätt kan en organisation hitta sin nya uppsatsstudent eller praktikant via alumnnätverket!

Om det inte finns något etablerat och aktivt alumnnätverk på ditt lärosäte kan du själv ta chansen och engagera dig och bygga upp nätverket, det är meriterande och kan leda till många nya spännande kontakter!

Oavsett om du är student eller yrkesverksam så är det ett tips att gå med i ditt alumnnätverk! 😊

Bonustips: ett annat sätt att komma i kontakt med alumner är via alumnfunktionen på Linkedin. Alumni funktionen är också bra om du behöver inspiration till vilken organisation du kan skicka en spontanansökan. Det du ska göra är att gå in på din utbildningsinstitution och sedan klickar du på ”alumni”. Du kommer då få fram en sida där du kan söka på ett antal parametrar såsom var alumnerna bor, vilken organisation de arbetar på, vad de arbetar med, vad de studerade men också vilka kompetenser de anger på sin profil. Testa att söka på olika kombinationer och gör sen en lista med organisationer som du vill arbeta för och skicka en spontanansökan till.

Dette websted anvender cookies. Hvis du fortsætter, har du accepteret brugen af cookies.